Nationale Social Media onderzoek 2025
Dit jaar viert onderzoeksbureau Newcom een bijzondere mijlpaal: het Nationale Sociale Media Onderzoek wordt al 15 jaar uitgevoerd! Als dé autoriteit op het gebied van (sociale media-)onderzoek, blikt Newcom vooruit op de trends die het sociale medialandschap in 2025 zullen domineren.
Minder maar intensiever gebruik van social media
Hoewel het totaal aantal sociale media platforms dat mensen dagelijks gebruiken is gedaald, zien we dat gebruikers hun tijd op deze platforms juist intensiever besteden. Dit betekent dat, ondanks een afname in het aantal platforms dat men gebruikt, de betrokkenheid en tijdsbesteding op de overgebleven platforms stijgt. Populaire platforms zoals Twitter, Facebook en Pinterest laten zelfs aanzienlijke dalingen zien in gebruikersaantallen. Daarentegen groeien andere platformen, zoals Whatsapp, YouTube, Instagram, LinkedIn en TikTok, significant. Dit laat zien dat gebruikers steeds selectiever worden in hun keuzes, waarbij ze zich richten op de platformen die het meeste waarde en interactie bieden.
Groeiende zorg om mentale welzijn
Het onderzoek legt ook een groeiende zorg bloot over de negatieve invloed van social media op het mentale welzijn. Bijna 7 miljoen Nederlanders zien social media als een gevaar voor hun geestelijke gezondheid, en maar liefst 2,4 miljoen geven expliciet aan zich ongelukkiger te voelen door hun social media gebruik. Dit effect is het sterkst merkbaar onder jongeren en millennials. Experts wijzen erop dat de constante stroom aan informatie, de druk om perfectie na te streven en de verslavende aard van sociale media bijdragen aan gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Dit leidt tot een bredere maatschappelijke discussie over de impact van digitale technologie op ons dagelijks leven.
Roep om regulering en verbod
Mede door deze zorgwekkende bevindingen is 6 op de 10 Nederlanders voorstander van een verbod op social media voor bepaalde doelgroepen, zoals kinderen. Ouders, beleidsmakers en onderwijsinstellingen pleiten steeds vaker voor strengere regelgeving en beperkingen om de negatieve impact tegen te gaan. Er wordt nagedacht over mogelijkheden zoals leeftijdsverificatie, schermtijdbeperkingen en meer transparantie over algoritmes en datagebruik.
Naast regelgeving groeit ook de behoefte aan meer educatie rondom verantwoord social media gebruik. Scholen en organisaties zetten zich in om jongeren bewust te maken van de risico’s en hen te begeleiden in een gezond digitaal gebruik. De discussie over sociale media en de impact ervan blijft zich ontwikkelen, en dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor iedereen die betrokken is bij digitale media en online interactie.
Het complete Nationale Sociale Media Onderzoek 2025 is nu beschikbaar. Download het rapport voor een gedetailleerd inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media in Nederland.