Werkgeluk september 2024 – Stabiel, maar veel verschil tussen sectoren

Wat is de ontwikkelingen als het gaat om #werkgeluk? Welke sectoren scoren hoog en welke wat lager? Dat is waar we ons bij Newcom de afgelopen jaren mee bezig hebben gehouden. We doen er continu onderzoek naar en gebruiken veel inzichten vanuit de positieve psychologie.

In september hebben we weer een meting gedaan naar het werkgeluk in op de werkvloer in Nederland.

Enkele resultaten in 2024

Het werkgeluk scoort met een 7,4 behoorlijk stabiel. Wel zien we veel verschillen in sectoren. Opvallend zijn de relatief hoge scores voor mensen die werken bij woningbouw/onroerend goed, adviesbureau’s, onderwijs, marketing en financiële dienstverlening. De industrie en ook amusement bijvoorbeeld scoren wat lager.

MTO Werkgeluk
MTO Werkgeluk

Opvallend zijn wederom de generatieverschillen: De Babyboomers zijn het meest gelukkig op het werk, Gen-Z zijn het minst gelukkig. Gen-Z heeft een e-NPS van -9  en scoort op ‘energie en balans’ een 5,1

Over Newcom en het meten van werkgeluk op de werkvloer in Nederland

Gelukkige werknemers zijn gezonder, hebben lagere absentie, zijn heel gemotiveerd om succesvol te zijn, zijn creatiever, hebben een betere relatie met directe collega’s en er is minder kans dat ze een organisatie zullen verlaten. Het hebben van gelukkige werknemers zou dan ook het doel moeten zijn van elke organisatie. Dit werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt, plezier hebt in het werk, voldoening voelt door het benutten en groeien van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel. Werkgeluk zou bij elke organisatie hoog op het prioriteitenlijstje van HR-afdelingen moeten staan.

Hiervoor hebben we eind 2021 een nieuwe conceptueel kader ontwikkeld. Het instrument om werkgeluk te meten hebben we gevalideerd. Systematisch houden we dit in de gaten, zowel op eigen initiatief als samen met onze klanten.

Wil je meer weten over het werkgeluk van jouw medewerkers? Met de basis van dit onderzoek kunnen we inzicht krijgen in:

  • De staat van werkgeluk in jouw organisatie
  • De drivers van werkgeluk
  • Piramide werkgeluk: een bruikbaar fundament om actiepunten te bepalen